Leto 1915 se ne sme ponoviti!

Piše:

V novi generaciji SLS ostro obsojamo današnji napad azerbajdžanskih oboroženih sil na Gorski Karabah. Več kot sto tisoč tamkajšnjih armenskih civilistov so namreč danes zjutraj zbudile azerbajdžanske bombe. Zaradi napada so ostali brez varnega dostopa do hrane, zdravil, goriva in drugih življenjskih potrebščin.

Ni prav da obsojamo in uvajamo sankcije proti ruskemu agresorju v Ukrajini, hkrati pa dopuščamo drugemu avtokratu na Kavkazu začetek novega oboroženega spopada v regiji. Obenem pozdravljamo upor azerbajdžanske civilne družbe, ki se poskuša zoperstaviti diktaturi, za kar v zaporih plačuje visoko ceno.

Kot kaže bo azerbajdžanska zasedba Gorskega Karabaha povzročila novo humanitarno katastrofo in posledično etnično čiščenje armenskega prebivalstva, ki v tej pokrajini živi že od nekdaj. Prepričani smo, da v 21. stoletju na svetu ni več prostora za množične vojne zločine, kot jih trenutno pripravlja azerbajdžanska vojska. Armenski narod je bil leta že 1915 žrtev genocida, ko je Osmansko cesarstvo izgnalo in pobilo prebivalstvo Zahodne Armenije. Česa podobnega ne smemo več dopustiti.

Pozivamo vlado in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS, da se vključita in podpreta vse mednarodne napore za ustavitev spopadov v Gorskem Karabahu in za začetek mirovnih pogovorov med Armenijo in Azerbajdžanom. Zahtevamo, da si Slovenija naslednji dve leti, ko bo članica Varnostnega sveta OZN, dosledno prizadeva za rešitev nerazrešenega konflikta med tema državama in opozarja na trpljenje lokalnega prebivalstva.

#NagornoKarabakh #Caucasus #MZEZ

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *