Mladi, zgledujmo se po Niki Kovač!

Piše:

Slovenija in vsa Evropa stagnirata zaradi pomanjkanja državljanske pobude, ki bi prek živahne razprave z različnih zornih kotov pripomogla k reševanju družbenih izzivov. Najbolj prodorni so od nekdaj mladi. Tega prodora nam manjka. Odsotnost glasu mladih dolgoročno najbolj negativno vpliva na tiste, ki smo danes – mladi. Pa naj gre za domači kraj, v katerem se občina ni odločila zgraditi skejterskega parka, ker ga nihče ni na glas zahteval, do državne ravni, kjer je prva skrb vse javnosti, kako dvigovati pokojnine z denarjem, ki ga bodo s plačevanjem posojil plačali današnji mladi. Kako bodo to zmogli in kaj bo to pomenilo za njihovo prihodnost, pa nikogar zares ne zanima.


Zato so toliko več vredni vsi glasovi mladih posameznikov in skupin, ki se v slovenski družbi tako ali drugače oglašajo. Za svoja prepričanja, za tisto, kar verjamejo, da pomeni spremembo na bolje. Najbolj glasna, ali vsaj medijsko slišana, izmed teh je v zadnjih letih Nika Kovač. Sprožila je pobude, ki so privedle do sprememb zakona, se močno angažirala pri več referendumskih in volilnih kampanjah in si na splošno prizadeva, da bi slovensko družbo pomagala sooblikovati v smeri, kot si sama predstavlja, da bi bilo prav.

Nika Kovač seveda dela napake. Je na primer ena izmed pobudnic kampanje »samo ja pomeni ja«, pa se je lani grobo lotila gostinca, ker ni rekel »ja« izobešenju aktivističnega plakata v njegovi restavraciji. Nedoslednosti je veliko, tudi kršenja volilne zakonodaje. Vendar se naš namen ni osredotočati na napake, saj Nika Kovač ne kandidira za svetnico. Napake delamo vsi. In bolje je, da jih delamo, ko smo mladi. Tako se učimo, pa tudi posledice so manjše, kot če bi jih napravili v kasnejšem obdobju, ko smo praviloma na odgovornejših položajih z večjimi posledicami. Seveda pomaga, če se napak zavedamo in jih ne ponavljamo.

V Novi generaciji SLS se večini prizadevanj Nike Kovač ne moremo pridružiti, prej stojimo na nasprotnem bregu, pa vendar cenimo njen družbeni aktivizem in menimo, da bi bilo za Slovenijo dobro, ko bi ji pri tem sledilo kar največ mladih Slovencev. Seveda mladih vseh prepričanj. Gotovo je lažje prodreti nekomu, ki prihaja iz elitne družine in praviloma navija za iste stvari, kot velika večina mnenjske elite. A veliko več lahko h pozitivnim družbenim spremembam prispeva nekdo, ki ne prihaja iz vrst elite. Je težje, a se da. Predvsem pa se izplača. Le z vsesplošno družbeno aktivacijo mladih, tudi tistih, ki jim medijska pozornost ni položena v zibelko, bi v tej družbi dosegli prepotrebno razpravo, kaj želimo s to našo državo v prihodnosti in kako do tega lahko pridemo. Dokler bomo vztrajali pri inertnosti in prepričanju, da se itak ne da nič narediti, se bo zgodilo prav to – nič. In svet, ki na mladih stoji, bo mlade v vrsti teptal, ne pa jih poslušal.

#NikaKovač #DržavljanskePobude #Aktivacija

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *