#VaccinesWork

Piše:

Pandemija koronavirusa je povzročila uničujoče zdravstvene, socialne in gospodarske posledice na naši evropski celini. Pa najsi gre za prisilno zapiranje podjetij, ločevanje družin ali bolečo izgubo najdražjih. V prihajajočem novem letu vlade pripravljajo načrte za uvedbo cepljenja proti koronavirusu, ki ponujajo možnost vrnitve v bolj normalno življenje.

Cepljenje je glavni način preprečevanja nalezljivih bolezni in eden izmed stroškovno najučinkovitejših razpoložljivih ukrepov za javno zdravje. Splošni uporabi cepljenja gre zahvala, da so bile črne koze izkoreninjene, da je Evropa postala kontinent brez otroške paralize in da so še številne druge bolezni skoraj odpravljene.

Ko pa se naši strokovnjaki za javno zdravje pripravljajo na cepljenje proti koronavirusu, se soočajo z drugo veliko pandemijo: pandemijo dezinformacij. Prefinjene kampanje proti cepljenju, ki temeljijo na neznanstvenih argumentih in čustvenemu jeziku, želijo zasejati dvom med Evropejce in porušiti desetletja medicinskega napredka. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2019 oporekanje cepljenju uvrstila med 10 največjih nevarnosti za javno zdravje.

Kot politični voditelji našim znanstvenikom in raziskovalcem dolgujemo, da se upremo pandemiji dezinformacij, ki skuša spodkopati njihova prizadevanja in zasejati neutemeljene dvome med prebivalstvo. Evropska ljudska stranka bo vodila ta boj v obrambi znanosti in na dokazih temelječi politiki.

Odgovoriti moramo na vprašanja in skrbi naših državljanov, naših ljudi; tistih, ki so glasovali za nas, in pa tudi tistih, ki niso. Poskrbeti moramo, da bodo prejeli resnične informacije: da so cepiva varen in učinkovit način zaščite našega prebivalstva ter naš edini instrument za zaustavitev smrtonosnega virusa.

Cepiva proti koronavirusu so primer, kaj lahko dosežemo, ko Evropa sodeluje in je enotna. So simbol ambicij, upanja in predanosti, značilnosti, ki so bile vedno osnove Evropske unije.

Bodimo v ospredju tega boja in s tem proglasimo sporočilo evropskega upanja in enotnosti.

Podpisani:

Lídia Pereira, Predsednica YEPP

Donald Tusk, Predsednik EPP

Manfred Weber, Predsedujoči skupini EPP v Evropskem Parlamentu

Več o cepivu si lahko preberete na spletni strani Slovenca

#VaccinesWork #CepimoSe #StopCovid

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *