Na včerajšnji novinarski konferenci Nove generacije SLS (NG SLS) so predsednik NG SLS Daniel Valentine, podpredsednik Glavnega odbora NG SLS Alexander Crowther in članica mednarodnega odbora NG SLS Nataša Hrup predstavili stališče glede spremembe zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti.

 

V Novi generaciji SLS  predlagajo t.i. »Pogodbo o integraciji«, kot jo poznajo v Avstriji in na Norveškem. »Pogodba o integraciji bi obsegala dva temeljna dela. Prvi del je znanje slovenskega jezika, drugi pa poznavanje slovenske kulture in zgodovine«, je dejal predsednik NG SLS Valentine in poudrail, da je temeljni del  »Pogodbe o integraciji« zaveza k temu, da se bodo v določenem časovnem obdobju naučili slovenski jezik in podrobneje spoznali s slovensko kulturo in zgodovino.

Podpredsednik GO NG SLS Alexander Crowther je izpostavil, da bi morali kandidati za mednarodno zaščito eno leto po vročitvi vloge za mednarodno zaščito (azil) dokazati, da lahko komunicirajo in pišejo v slovenskem jeziku vsaj na stopnji B2 po evropskem referenčnem okviru za znanje jezikov (CERF) in osnovno poznavanje slovenske kulture in zgodovine. V primeru, da migranti ne izpolnijo te obveznosti, bi sledila repatriacija v državo izvora ali v državo, ki je pripravljena te državljane vzeti.

Članica mednarodnega odbora NG SLS Nataša Hrup je izpostavila podporo NG SLS k uveljavitvi sistema »ETIAS« (Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve) t.j. Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve, ki je podoben sistemu ESTA v Združenih državah Amerike ali ETA v Avstraliji in Kanadi. ETIAS bo prispeval k izboljšanju naše varnosti in povečanju zaščite naših državljanov. Na podlagi tega sistema bodo morali biti pred potovanjem na schengensko območje preverjeni vsi, ki ne potrebujejo vizuma. Vstop bo lahko prepovedan vsakomur, ki bi predstavljal tveganje.

 

Migrantska kriza leta 2015 je destabilizirala Evropo kot smo jo poznali. Od začetka krize je bila Evropa deležna kar 8 večjih terorističnih napadov s strani skupine Islamska država, ki je imela zaradi migrantske krize hiter dostop do Evrope. Migrantska kriza je imela velik psihološki efekt na prebivalce Evrope, ki so se počutili ogrožene in hkrati neme, kajti evropski voditelji jim niso prisluhnili. Evroskepticizem se iz dneva v dan širi in postaja vedno bolj popularen po celotni Evropi. V Novi generaciji SLS smo jasni –  smo za močno in povezano Evropo, kjer vsi evropski narodi sodelujemo in imamo iste pravice, ne glede na geografsko lego ali veličino. Evropa več hitrosti ne vodi nikamor drugam kot v propad. Tega se morajo evropski voditelji zavedati, če ne bo to vodilo v še več »exitov«. Množične in nekontrolirane migracije so vedno vodile v kaos. Zaradi dobrobiti Slovenije in tudi celotne Evrope in njene civilizacije si v Novi generaciji SLS prizadevamo za spremembo zakona o mednarodni zaščiti in zakona o tujcih.